fredag, juli 25, 2008

Saknar

Saknar min 2,5-åring så det skär i hjärtat. Han sover hos farmor och faster Fi inatt, ensam utan mamma och pappa för första gången. Om det blir ledsamt inatt är både jag och Stefan långt borta. Jag vet att det säkert kommer att gå jättebra men det känns tidigt att lämna honom. Det skär i mitt hjärta. Jag har ringt och kollat och det går bra än så länge. De har varit och badat idag och han har hoppat från bryggan med flytväst. Det låter så härligt och jag önskar jag var där. Istället sitter jag här med tvätt och packning. Men imorgon åker jag!

Stefan paddlar med storbarnen. De har lyckats paddla ca 1,5 mil idag. Ska sova tält i natt. Här hemma har jag pysslat och fixat. Planterat och vattnat. Ikväll när jag gick en liten runda höll jag på få skrämselhicka av en igelkott på vår tomt. Jag misstänker att den tycker snigelpelletsarna är goda... Hur som helst blev vi lika rädda båda två. När jag stått stilla en stund vecklade den ut sig igen och pep iväg med en fasans fart in i ormbunkarna.

Var hos vännen I också. Hon har en makalöst vacker trädgård och grönsaksland. Persikor och vindruvor i växthuset, chili, paprika, gurka, pumpa. You name it. Och så blommor förstås. Över allt. Det växer så det knakar. Vi åt lunch och hann både tjata och plocka lite hallon. Frös in dem till tårtgarnering till Julius tårta nu i september. Ville åt ringblommor och kanske en ros. Jag vet inte så noga.

torsdag, juli 24, 2008

Olika som bär

Jag kommer på mig själv att jämföra Otto och Ville. Eftersom de är födda i december bägge två är det kanske inte så konstigt. Ville är en riktigt glad kille. Han skrattar högt för sig själv. Han kan till och med ligga vid bröstet och amma och samtidigt fnissa för sig själv. Vad tänker han på? Vad är det som är så roligt? Jag minns Julius som go och glad men Ville tar priset. Sommaren -06 var också varm precis som nu. Otto sov naken hos mig i sängen. Vaknade när han ville kissa. Jag har försökt någon enstaka gång att kissa Ville på natten men han blir bara jättearg. Han sover dåligt om han sover helt naken, vaknar ideligen, blir svettig. Med Otto försökte jag köra konsekvent blöjfritt men det hinner jag inte nu. Ville kissar jag när jag hinner med och märker att det är dags. Det är alltid skönt med mindre tvätt.

Sedan finns det likheter mellan dem. Otto har visserligen varit motoriskt tidigast men det skiljer inte mycket. Ville övar frenetiskt på att stå just nu. Drar sig upp mot allt, står och vinglar, håller sig med en hand. Glad förstås.

Idag har han hängt med när jag städat, lekt med en kortlek på Ebbas rum, jagat dammsugaren och försökt äta makaroner. Han har toppat en blomma och ätit jord från rabatten som jag grävt. Åkt ryggsäck (Ergo, har fortfarande inte hittat min sjal efter flytten) ikväll när jag gick en snigelrunda. Stackarn blev myggbiten. Efter tre nattningsförsök (somnade första gången 19.30) sover han nu för natten. Han sover verkligen uselt i värmen. Imorgon ska vi hälsa på vännen I, hämta ut tågbiljetten, packa och kanske städa kylskåpet. Innan det kryper iväg i julivärmen. För övrigt är jag grymt sugen på såna där träskosandaler som är populära just nu. Såna som mamma hade när jag var liten. Jag minns att vi åkte ut på landet och hon fick prova ut dem hos en gammal träskomakargubbe. Jag tyckte det var så konstigt att hon inte fick träskorna på en gång. Men när hon fick dem, åh va fin hon var!

onsdag, juli 23, 2008

tisdag, juli 22, 2008

Virrpanna

Jag brukar ibland glömma att salta morgongröten till mig själv. Idag undrar jag om jag har saltat den två gånger? Å andra sidan har jag hittat mina nycklar som varit borta i över en vecka. I den väskan där de borde ligga, där jag har letat tidigare.

söndag, juli 20, 2008

Heldag

Igår var jag och storbarnen + Ville på Tekniska museet tillsammans med vänner. Vi åkte hemifrån 10.30 och kom hem vid 21! Jag var helt slut och känner mig lite seg idag också fastän jag fick sovmorgon. Vi hade en härlig dag med fika i parken vid Etnografiska, var länge inne på Tekniska. Ebba och Julius köpte var sin sak i affären, Ebba en meccano modell att bygga ihop och Julius hittade till sin stora lycka en spionsak. En mackappär så man kan avlyssna samtal genom väggar... Ville var lille Vild och avstod från att sova i princip hela dagen. Utom en mycket läglig halvtimme när vi åt middag på Källhagens. Restaurangen ligger otroligt vackert vid vattnet och jättebra att barnen kunde springa ner dit när de ätit färdigt. Men maten var inte alls prisvärd. Laxen som jag tog var alldeles för salt. De hade nog tappat saltkaret i laxen eller nå´t.

Det var en alldeles härlig dag. Men jag har blivit bortskämd i sommar. Det kändes verkligen att familjen inte var hel. Saknade Otto och Stefan. Och nu på onsdag, åker alla utom jag och Ville iväg till Växjö. Men jag är väldigt glad för att barnen har ett härligt sommarlov. Och de kommer att få det, paddla kanot och äventyrscampa i skogen. Sen ses vi på lördagkväll och styr kosan mot Falkenberg. Hoppas på mycket sol och bad.

fredag, juli 18, 2008

Supergod rabarbersaft

När jag var liten fick jag smaka rabarbersaft hemma hos Anna. Det var det godaste jag någonsin druckit. Nu har jag gjort egen, den är suverän på sommaren.
  • 300 g rabarber
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • valfri smaksättning: Jag har den här gången skivat i citron, stjärnanis, kanel och mynta! Låter inte så gott men det är det!
Skär rabarbern i ca cm-stora bitar, lägg i en burk el kastrull, eller nå´t! Koka upp vatten, socker och kryddor. Häll sockerlagen över rabarber och skivad (tvättad (helst ekologisk) citron). Låt dra i ett dygn. Ät upp rabarbern som efterrätt med vaniljglass, sila bort kryddor från lagen. Häll upp lagen på flaska. Ställ i kylen. Spä saften med vatten och drick!

Huslig utav bara h-e!

Jag har kokat rabarbersaft och bakar bröd, har städat badrummet av bara farten. Nu tvingar jag Stefan att fixa trädgårdskomposten, det jag själv skulle göra.... Hmmm. Men han är frisk nu i alla fall! Och dessutom fick jag sovmorgon imorse, bara det!

onsdag, juli 16, 2008

Idag vill jag

Bara vara hemma! Två dagar på raken har jag varit på stranden. Vi lånade med oss H hem i förrgår och hon och Ebba har haft jättekul. De har plockat hallon och blåbär (lite från frysen också) och gjort smulpaj alldeles själva. Imponerande och gott! Jag diskade visserligen efter dem men det var det värt för att få barnpassning och huset skrikfritt. Så underbart att få bakat men slippa göra det själv! Igårkväll gickde med mig på snigeljakt. Trevligt sällskap. Julius har lekt på sitt håll men igår var han med oss. Jag fixar inte att ha med både Ville och Otto på badet och dessutom ha koll på Julius, så Otto var hemma med Stefan. Som har fått halsfluss, jag vet inte för vilken gång i ordningen i år. Hur som helst fick jag badat med Julius när Ville sov, mysigt.

Så mina ambitioner för dagen? Jag vill bygga ihop komposten. Vi har kökskompost sedan ett år tillbaka och det är helt suveränt. Tillsammans med sopsortering gör det att vi egentligen inte skulle behöva så mycket sophämtning. Det är mest nattblöjorna till Ville. Jag tycker inte tygisar funkar så bra nattetid. Och eftersom vi kan få tag i "miljömärkta" blöjor så känns det rätt ok att använda dem. Men, men, komposten var det. Det ska bli en kompost för trädgårdsskräpet. Som just nu bara ligger i en stor hög och skräpar.

Sedan vill jag skola om småplantorna jag har dragit upp. En del börjar växa ur sina boplatseroch behöver få trädgårdsjordrunt fötterna. Några andra behöver nog mer jord för att växa bättre. Och så allt det vanliga. Idag är jag matansvarig. Hur tråkigt är inte det? Jag har sluppit laga mat på hela sommaren nästan, men lunchen är min idag.

söndag, juli 13, 2008

Kort om semestern

  • Läckö slottsträdgård var min höjdpunkt. Fantastiskt. Sallad lika tät som en ryamatta. Rödbetor och malva. Solrosor, bönor och kronärtskockor. Allt och lite till. Så vackert. Jag önskar attmitt grönsaksland var lika vackert. Fast då skulle jag aldrig skörda!
  • Otto smet från Stefan på slottet och bajsade... mitt på golvet. Stefan såg folk komma ut från rummet och hålla för näsan. Skönt att jag var på guidad tur just då...
  • Otto halkade på klipporna nere vid stranden och badade ofrivilligt. Jag hittade en naken och glad kille tillsammans med sin pappa när guidningen var över.
  • Vandrarhemmet i Lidköping får knappt godkänt. Mitt i stan är säkert bra för en del men inte för oss. Bullrig fläkt på rummet.
  • Skara sommarland. Vattenlandet var roligast. Sämst var vår planering så att vi var tvungna att köpa dyr och riktigt dålig mat.
  • Vandrarhemmet Norrqvarn vid Göta kanal var toppenbra. Fräscht rum, riktigt bra sängar! Hela familjen sov till 08.30! Rekord tror jag! Vi åt härlig hotellfrukost vid kanalen.
  • Otto trillade två gånger i minikanalen för barn och doppade sig. Likaså Julius. Många ombyten blev det!

Lite småbråkigt

Vi har varit hemma i,vad blir det? Två dagar. Skönt men hela tiden samma dilemma. Det är sommar och jag vill att alla ska ha det bra. Roligast, och så vill jag ha tid för egna grejjer. Ebbas bästa kompis åkte iväg på semester idag, de hann precis träffas igår, så hon har varit lite nere idag. Stefan har åkt på ännu en förkylning och har ont i halsen. Ville körde en stöknatt, så vi fick sova i omgångar. Hela förmiddagen gick åt till att sova igen. Först sov Stefan till 10 medan jag tog morgonpasset med killarna. Sedan sov jag igen mellan 12 och 13. Det ska lags mat, ätas mat, diskas och tvättas. Vart tog dagen vägen? Nu sitter jag här och vill vända på dygnet. Som en tonåring fast tvärtom. Så just nu har jag egen tid. Fast jag borde sova för att inte bli lättirriterad och gnällig imorgon. Svamligt.

onsdag, juli 09, 2008

På väg

Har varit hos mamma med Ville i 2 dagar. Igår utflyktade vi i regn till Guldsmedsgården och kikade på pioner. Lite sent, de flesta var överblommade men det var kul ändå. En fin flätad korg för 25:- fick jag med mig därifrån.

Nu väntar jag på Stefan och barnen, vi ska semestra oss hemåt. Idag blir det Läckö slott och bo på vandrarhem i Lidköping, imorgon ska vi tillbringa dagen på Skara sommarland. Lite för barnen och lite för oss. Så en övernattning till vid Göta kanal och sedan är vi förhoppningsvis hemma igen.

De här minisemestrarna brukar vara det Ebba och Julius tycker är allra roligast på somrarna. Det behöver inte alltid vara så mycket och så länge. En kanottur i 2 timmar vid Göta kanal var förra årets höjdpunkt. Och året innan dess hade vi två fantastiska äventyrdagar vid Omberg. De pratar fortfarande om det ibland. Men visst, de pratar också en del om Legoland... där vi för övrigt campade och sov i svinkalla sovsäckar! Men en bra campingplats var det. Den finaste campingplatsen vi tältat på ligger för övrigt vid Kullen i Skåne.

tisdag, juli 08, 2008

Icke-verbal kärlek

Villes ordförråd är inte så stort som de andras. Men oj vad kärlekskrank han är. Ikväll har han skrattat högt, gurglat, kastat sig över min näsa. Ömsom bitit med sina två gaddar och ömsom pussat och dreglat ner mig fullständigt.

Jag samlar på barnens fina ord

Otto har börjat lära sig konversera. Det går så fort.
- Det är mycket väder idag, är ett favorituttryck :-) Sedan har han lagt sig till med uttryck som precis, super och faktiskt.
- Mamma, du fina ögon... (Då smälter man)

Julius:
- Mamma, den där kjolen är faktiskt rätt fin...

Och Ebba som handlade marmelad åt mig på semestern hos mormor.

Det är mycket man får tillbaka...

onsdag, juli 02, 2008

Mitt i allt snigelelände

New Dawn har äntligen slagit ut med hela två blommor! Fast fler är på gång.



Apotekarrosen är också fin, doftar härligt.

Ville letar sniglar... Och käkar gräs. Fast jordär allra godast.

Sniglarna hämtar in

Nu har snigelinvasionen börjat. Plockade 2 i söndags, 4 i måndags och säkert 20 igårkväll. Vi är bokstavligen omringade av sniglar, de kommer sakta men säkert mot vå mittentomt. Ena grannen är trädgårdsintresserad och säkert villig att plocka sniglar men nya grannen tvivlar jag lite på. Och från deras tomt kunde jag igår spotta massa sniglar. Och vi som ska åka bort. Jag ser framför mig hur de invaderar trädgården fullständigt och äter upp allt. Grönsakslandet, mina sommarblommor och rosor och mina små perenner som jag dragit upp. Och dahliorna, de verkar älska dahlior. Har varit inne och läst på nätet allt som går att hitta och så här ska vi börja med att bekämpa dem.

  • Grönsakslandet ska få elstaket.
  • Marktäckningen som jag älskar måste bort
  • Trädgårdskomposten måste få en sluten behållare
  • Bort med plankor bakom garaget
  • Plockningsrundor morgon och kväll när vi är hemma

tisdag, juli 01, 2008

Sociala

Vi har passat på att vara riktigt sociala den här veckan då vi endast har småmarodörerna hemma. Bortbjudna både i fredags och i lördags, mycket trevligt. Ville och Otto fick nog lite för mycket input för plötsligt två dagar på raken har Ville sovit som man hoppas att en bebis på 7 månader ska göra. Inga halvtimmar hit och dit utan 2 sovningar per dag på 2-2,5 timmar. Återstår att se om det är efterdyningar efter bortbjudningarna eller ett mer permanent mönster.Vad ofantligt mycket man hinner att göra på 2,5 timmar! Otto å andra sidan fnattade helt ur! Uppe till 12 i fredagskväll och till 9 på lördagen. I söndags sov han länge på morgonen så vi lät honom hoppa över vilan. Varpå han vaknade 04.30 igår! Och sov middag klockan 9! Han var rätt mör igårkväll kan jag säga! Otto har annars fått en bästa kompis. Grannflickan E är här så gott som dagligen och de har jättekul. Igår gick Otto dit och lekte för första gången och han tyckte det var jättespännande. Tryggt att jag fanns på andra sidan staketet också! Kovva mamma! Titta mej då!

Idag ska vi ha vänner på middag. Det ska visst bli fint väder från och med nu? Jag hoppas det, för nu har jag mördat två sniglar på två dagar så lite fint väder kanske kunde bromsa dem naturligt. Jag vet att två sniglar inte är något för dem som verkligen invaderats men jag ser det som en början. Och snart ska vi åka bort oxå... Det kanske får bli fiberduk istället för nät över grönsakslandet.

Ville är en otålig bebis. Knappt har han bemästrat krypning förrän han börjar öva sig på att dra sig upp. Upp på knä, upp och stå i soffan... Hans krypning är dock minst sagt märklig. Han kryper på händer och fötter för det mesta. Energikrävande och ineffektivt skulle jag vilja säga. Men snabbt nog. Ibland, som hemma hos och A och A kröp han snabbt som en iller till hundmatskålen. Då var det inga händer och fötter minsann.