fredag, februari 27, 2009

Passat på...


När den här lille huliganen somnat i onsdags passade vi på att äta en riktigt god middag. Lammsadel med rödvinssås tillsammans med potatis- och purjolökskaka och rödbetor med fetaost. Hade köpt ett riktigt gott ekologiskt rödvin, Bonterra, kan verkligen rekommenderas. Till efterrätt blev det Creme caramel som jag lagat på eftermiddagen tillsammans med småpojkarna kring benen. Inte helt lätt, läskigt att smälta socker och hålla på med vattenbad utan brännskador och andra incidenter. Men det gick.

torsdag, februari 26, 2009

Tills dess din vrede upphör

Jag har precis läst ut Åsa Larssons senaste deckare, se titeln ovanför. Jag gillar att läsa deckare, det är verkligen avkopplande. Och det är kul att läsa deckare av svenska författare. Däremot är de ofta rätt usla. Karaktärerna är ofta grovhuggna, dialogen usel och intrigen kan vara så otrolig att det nästan känns pinsamt. Ändå läser jag dem.



Men Åsa Larssons böcker blir bara bättre och bättre tycker jag. När jag läser hennes böcker vill jag flytta till Kiruna och bo i storskogen, nära en stor älv! Det finns så mycket kärlek till de trakterna, till människorna och djuren att jag blir gråtmild. Och så gillar jag förstås tanken på kontakt med de döda. Skrivet på ett så osentimentalt icke-new-age-aktigt sätt. Nu vill jag genast att hon ska komma ut med en bok till så att jag får veta hur det går för alla karaktärerna som följt med genom de fyra böckerna.

Sur katt


Fast rätt söt! Eftersom hon är så inkapabel att freda sig från småpojkarna har jag här introducerat hatthyllan till henne.

tisdag, februari 24, 2009

Mmmmm.....

Lillkillen gillar jordnötssmör. Som mellis (till mig själv) tar jag en liten klick tillsammans med ett äpple. Supergott och man blir faktiskt mätt länge! Bra det med. Idag fick han tag i tallriken efteråt och nu går han omkring med den och sticker ner sitt lilla finger och slickar sedan nogsamt i sig de sista resterna. Och säger mmmmmmmmmmmmmm! Morgongröten kan man dock bara lura i honom tillsammans med banan. Annars skakar han på huvudet och säger: Näää! Matglad är han överhuvudtaget. Sitter vid middagen och äter och äter, så länge det är samma mat som vi äter.

måndag, februari 23, 2009

Nästan bittert

Lät det förra inlägget. Det är jag egentligen inte. Mer förvånad över att de två sista i barnaskaran härjar något så otroligt. Plus att vi har en 7-åring som gärna spelar fotboll och skjuter ner allt inom synhåll. Ser han en boll måste han spela, kan inte låta bli. Även det är rätt häftigt med tanke på att han var helt ointresserad för ett år sedan.

Hemtrevligt

Inga blommor i fönstern i vardagsrummet och köket. De blir attackerade och har fått flytta till strategiska ställen. 2 lampor demolerade och har inte ersatts. Vaxduk på köksbordet som mycket tveksamt passar ihop med resten av färgsättningen på hemmet men urpraktiskt. 2 tavlor nedrivna och trasiga. Skamfilad trappa med avrivna tapetbitar trots att vi bara bott här i två år. Jag räknar ner, det borde bli bättre om en sisådär 2 år?! Under tiden får allrummet på övervåningen vara kojrum utan tavlor och mysbelysning. Idén om pingisbord har dock lagts på is, det blir för trångt.

söndag, februari 22, 2009

Små små saker som gör mig lycklig

Jag fick en puss av Julius när jag satte honom och Ebba på tåget imorse. Lycka!

Varit och klippt mig. Alldeles själv utan vare sig 3-åring eller 1-åring. Tog en snabb sväng och gjorde några ärenden, vilken frihet!. Hörde en halvt desperat mamma gräla på sina 3 barn. Det var i och för sig inte lycka men det var inte jag och det var inte mina barn. Lite ledsen i hjärtat över vad man säger och gör med sina barn i all stress och press.

Även tränat. Noll inspiration innan men nu känns det förstås fantastiskt.

Otto och Stefan hade lagat en galet god gulasch.

fredag, februari 20, 2009

Hon förstår ingenting

Tooticki förstår inte vad jag pysslar med alls. Plötsligt imorse fick hon inte gå ut. Mycket konstigt. Det slog mig nämligen igår när jag såg henne stryka omkring uppe vid husbygget - hemska tanke, tänk om hon får för sig att kissa där! Så lösningen blev att hon får bara gå ut om hon gått på lådan först. Men jäklars vad envis hon var. Klockan åtta ikväll gick hon på lådan! Maken till envis katt som dessutom klarar att hålla sig så länge?! Men jag vill verkligen inte ha en katt som går i andras trädgårdar. Och hon förstår ju inte skillnaden.

torsdag, februari 19, 2009

Dementier

Många dementier efter gårdagens inlägg. Jag blev helt galen när jag inte kunde hitta min Ipod men den är nu återfunnen! Speciellt galen blev jag eftersom min mobil är helt bortsprungen och har varit så i några veckor. Dyrt och förbannat jobbigt. Men nu är jag glad igen. Jag ska ändå försöka ta tag i min förvirrade person som förlägger allt och inte har någon koll på pappren här hemma. Fast jag ska ta det lite i taget för det är rätt tungt att försöka förändra någonting här hemma just nu. En vecka har jag sovit dåligt och det sätter sina spår, eftersom jag inte haft så mycket reserver från början. Jag som alltid sett mig själv som någon klarar sig utan så mycket sömn, har nu insett att även det var en illusion. Men det blir bättre, sakta men säkert, jag vet det.

Ikväll ska kött hämtas och distribueras. En hel kossa, KRAV-odlad och allt ska delas ut till vännerna och bekanta. Lite häftigt att dela på en kossa, tycker jag.

onsdag, februari 18, 2009

Kanon och kalkon, mest kalkon

Jag vet att det är en illusion att tro att jag har koll på läget, kontroll. För hur kan världens slarvigaste människa ha koll på någonting? Nä just det.

Få se om jag ska orka försöka ta tag i mitt liv och bli bättre eller om jag ska fortsätta med destruktiva beteenden. För om jag lyckas ställa till det för mig ungefär en gång i halvåret eller just nu oftare än så, måste det ju finnas en psykologisk vinst någonstans?

tisdag, februari 17, 2009

Handy man

Vår nye granne är en riktig handyman. Vi bor redan i handy-land, där majoriteten är snickare, rörläggare, elektriker eller markanläggare. På en förmiddag fixar de en altan, anlägger en ny trädgård (läs spikrak golfgreen) eller bygger en bastu. Det är lätt att få en självförtroenkris för oss som fortfarande efter 2 år har en provisorisk trapp upp till huset, fortfararande inte fått ordning på uteplatsen eller målat staketet till altanen. Som envisas med att försöka anlägga en äng istället för en golfgreen.

Men den här killen går utanpå allt. De köpte tomten, sedan högg hann ner alla stora granar själv, köpte en grävskopa och schaktade och gjorde iordning. Han gjorde fixade grunden och la värmeslingor på plats, alla rör och grejjor och nu är grunden gjuten. Igår började han och hans brorsa och pappa att bygga på huset. Idag finns det fyra väggar. Huset ska bli på lite drygt 200 kvm. Vilket tempo. I'm impressed! År 2009 bygger han sitt hus från scratch! Men det ska tilläggas att han är här från 07-23. Jag gissar på att det är frun som sköter disk och matlagning, hämtningar och lämningar och aktiviteter kring de tre barnen.

måndag, februari 16, 2009

Inte bättre

Så här har dygnet börjat:

Ville började stöka kl 03.30. Klockan 05 gav jag upp. Stefan tog över vid 06.45. Jag fick sova till 07.15 då han åkte till jobbet.

Trött, trött, trött förmiddag. Ville somnade vid 10. Otto är som bekant hemma på måndagar, idag hade han verkligen behövt komma iväg till dagmamman. Han som klarat att vara torr i säkert en månad hade stort bakslag just idag. När ska jag lära mig att agera på orden: Mamma: jag har ont i magen?
Så det blev overalltvätt och lakanstvätt idag. Surast är kanske en ovana han har börjat lägga sig till med, han tar av sig den torra nattblöjan i sängen när han vaknar och hinner inte sedan inte iväg till toa i tid. Trevligt att han inte slösar blöjor i onödan, tråkigt med nerkissad madrass.

Ville sov endast 1,5 timme så nu är det lattjolajban igen. Jag klarade inte av att gå ner i varv tillräckligt när han sov för att slumra en stund på soffan. Ska dopa mig med en kopp kaffe till och sedan går vi och handlar och till biblioteket.

Plus i kanten idag: Jag vet vad jag ska laga till middag. Jag ska få sovmorgon imorgon bitti. Det blir skönt att komma iväg ut. Jag har nya bra låtar i Ipoden.

Jag fick i alla fall god peppning från faster F, som fick mig att lyfta näsan lite över horisonten och se målet. Tack!

söndag, februari 15, 2009

Status efter 3 nätter

Nu har inte Ville fått amma på tre nätter. Och nej han sover inte som en klubbad säl hela natten. Men han har vaknat mindre under kvällen och det har gått fort att natta om honom. Och själva nätterna blir successivt lättare. Men han vaknar på sina vanliga tider och mellan klockan 04-05 är han inte på gott humör, då tycker han natten utan tutte har blivit lång. Vid 05 säger vi godmorgon... Så jag fortsätter väl och hoppas på att han sover hela nätter inom en vecka? Eller? Det är lätt att misströsta vid 04 och då funderar jag varför jag gör det här, för vems skull och om det verkligen löser nattsudderiet. Ville förstår inte nyttan med det i alla fall.

lördag, februari 14, 2009

Mys-mys

Imorse skulle jag ha sovmorgon. Klockan 06.45 släppte jag in lill-vesslan till Stefan. Otto låg och halvsov i hans säng så Stefan bad att han skulle få följa med mig och se om han kunde sova en stund till hos mig. Otto blev alldeles lycklig. Han rusade i förväg in i sovrummet och mös: Åh det här ska bli skönt!

fredag, februari 13, 2009

Ahhh... denna dag kräver mycket kaffe

Idag tänker jag inte räkna kopparna, idag får det gärna flyta svart kaffe i ådrorna på mig. Allt för att orka och inte bli galen på stackars barnen eller begå harakiri. Hittills har det gått relativt bra, Otto har till och med varit ute och åkt lite skidor. Fast bara med en stav, den andra gick inte att hitta. Jag skulle sova medan Ville sov hade jag tänkt mig men det gick inte. Nu har vi live-TV i trädgården för pojkarna. Två gubbar i gula refleskläder, en grävskopa med alla attiraljer som gräver för dränering. Dessutom eldar de för att mjuka upp marken. Kan det bli bättre underhållning en fredagseftermiddag?

Monsternatt

I natt bestämde jag mig hastigt och lustigt för att nu är det slut. Slut på nattamning. Egentligen hade jag tänkt vänta till alla influensatider och kräksjukor är över men de senaste nätternas krångel fick mig att ändra mig. Så idag kan Julius tjäna många 10 kronor för jag har inte sovit mycket inatt. En timme här och en timme där. Ledsen och arg Ville som dock är go och glad nu. Fastän lite slirig han med, det blir nog tidig förmiddagsvila för honom idag.

torsdag, februari 12, 2009

Vad kan man få för 10 kr?

För 10 kr kan man få sova en halvtimme här hemma på eftermiddagen. Det är billigt! Otto tjuvkikade på tjejerna som spelade dataspel (det var jag lyckligt ovetande om, jag trodde han lekte på sitt rum men det borde ju jag ha förstått) och Julius passade Ville. Och jag slocknade som en klubbad säl. Galet skönt och det räddade min kväll.

onsdag, februari 11, 2009

En bit tvål som aperitif

Om det nu stavas så; aperitif alltså. Hittade en avgnagd tvål i badrummet efter middagen. Ett prydligt bitmärke. Sedan hittade jag också små utspottade tvålrester. Han är överallt. Alla dörrar måste stängas, stolar måste läggas ner på golvet för annars så är han vips uppe på bordet. Snabbare än blixten. Han har bestämt sig på förhand vad han vill göra och får han minsta chans så är han där han vill var på en mikrosekund. Så jag är fruktansvärt glad att han bara kom i en upplaga. Tänk tvillingar, jag ryser...

Idag har jag lekt Hollywoodstjärna. För jag antar att det är så stjärnorna har det. Personlig tränare i all ära, det har jag prövat men personlig pilatesinstruktör i en timme det var verkligen LYX. Attans vad hon drillade mig i andning och hitta mag- och ryggmuskler som jag inte visste fanns. Det var superkul. Och jag hade faktiskt inte förstått vad Pilates gick ut på innan. Så nu ska jag vara i superform för tungt arbete både hemma och på jobbet när jag börjar igen i maj.

måndag, februari 09, 2009

Ostrukturerad Måndagmorgon

Segstartad idag. Otto vill leka och jag vill dricka kaffe. Försöker mig på att kombinera båda men det kommer nog inte att gå så bra misstänker jag. Idag har jag inte planerat något förutom att hämta Ebba på tennisen och baka bröd.

Helgen har varit bra. I lördags träffade jag vänner inne i stan och tog en fika. Men varför har jag inte lärt mig att det är ett hopplöst företag att fika med en 14-månaders? På fin-fiket med dyrt kaffe och choklad, utan en enda macka att inhandla så långt ögat når? Det gick med lock och pock i 2 timmar sedan ylade Ville så att folk började kasta getögon på oss. Minst sagt. Men det var trevligt i alla fall. Igår blev det en runda till storaköpcentrat för mig och Stefan endast med Ville. Ebba passade Otto i 3 timmar (mot betalning förstås) och de hade det jättebra. Och vi fick tag i en ny jacka till Julius, tennisskor till Ebba, skosnören, underkläder. Julius fullkomligen demolerar sina kläder, förra veckan kom han hem med vinterjackan i princip i trasor. Nu hittade vi en på rea och så kan den ju faktiskt ärvas vidare om den nu håller, vill säga.

Idag tänker Otto skriva en önskelista till tomten (det gäller att vara ute i god tid). Han blandar ihop tomten och födelsedag, vilket i och för sig inte är så konstigt. När tomten kommer då äter man tårta!

Tooticki borde döpas om till Tova. Jag försöker reda ut knutorna i hennes päls men jag ligger alltid steget efter. Och eftersom väderleken de senaste dagarna var blöt, så tenderar hennes päls att tova sig mer... Suck. Jag längtar till hon får sommarpäls. Fast å andra sidan får mammas innekatt Ajax tovor i pälsen trots att han bara är inne.

Nu har Ville börjat diska och Otto tycker jag är bedrövlig som bara sitter vid datorn. Dags att vakna till liv och aktivera sig med disk, tvätt, bak och lek.

torsdag, februari 05, 2009

Barnens kompisar

Ibland kan jag inte låta bli att fnissa lite för mig själv. Ebba har en jättesöt och trevlig kompis som är den som oftast hänger med henne hem. Men det är så tydligt nu hur mycket de (inte längre) så små liven tar efter sina föräldrar.

Jag fixade mellis till tjejerna och de smakade och tyckte om en stark hårdost som vi har kvar efter helgens pizzabak. Så pratar vi lite om pizza. Jag sitter och läser och dricker kaffe. Och plötsligt börjar Ebbas kompis verkligen att konversera mig. Om pizza! Hur vi gör pizza hemma hos oss. Och att man kan köpa färdiga pizzakit i affären; - För det måste ju vara enkelt, säger hon och jag kan PRECIS höra hennes mamma säga exakt så! Sedan fortsätter hon och berättar var i vårt område man kan köpa riktiga lyxpizzor och hur OERHÖRT goda de är. Jag blir mer och mer full i skratt. Och så får jag veta att man kan faktiskt ringa dit och beställa vilka pizzor man vill ha och sedan är det bara att åka dit och hämta. jag får till och med vägbeskrivning. Och nu har de till och med fått in Hawaii. Då konstaterar Ebba torrt att Hawaii-pizza är väl inte så jättelyxigt. I och för sig inte får ju kompisen hålla med, men ändå. Gullungar.

Jag undrar hur andra föräldrar uppfattar mina och Stefans avtryck på våra barn.

tisdag, februari 03, 2009

En vanlig kväll

Puh... Ikväll somnade han efter bra 35 minuter och utan illvrål och plötsligt finns det lite fritid! Jag är grymt trött så jag har tagit mig en kopp kaffe för att orka med denna fritid som jag absolut behöver och vill ha.

Idag har jag besökt kiropraktorn. Hon var nöjd med att jag kommit igång med träningen och det var faktiskt inte så fruktansvärt att bli knäckt den här gången. Mina delade magmuskler var inte heller så illa dana som jag oroat mig för, det är så pass lite att det förmodligen går att åtgärda med rätt träning. Så nu har jag fått nummer till en pilates-PT som ska hjälpa mig med träningsprogram för mage och rygg. För vanliga situps är big no-no för mig tydligen.

måndag, februari 02, 2009

Nattningsmaraton

Nu är Ville frisk. Det vände så där bara POFF! Och idag har varit en bra dag. Men nu har vi nattningsmaraton med en helt galen pojke. Helt hysterisk, helt utom sig och bindgalen. Och jag har inte slutat natt- eller kvällsamma honom som jag tänkte, det har varit för mycket sjukor ivägen. Men det började igår. Vill inte sova trots att han är trött. Tänker inte. Och nu har vi turats om i en timme. Och någon sovning verkar inte vara i närheten. Vi ligger bredvid honom, vyssjar honom, bär honom men i sovrummet. För någon konsekvens får det vara. det är läggdags och man ska sova - i sovrummet. Nu piper klockan, min tur att bytas av. Jag tror jag borstar tänderna och sätter i öronpropporna.