måndag, november 30, 2009

Min son - prinsessan del 2

Otto gillar ju klänningar. Ska man var fin ska man ha klänning, det bara är så. Så när han fotades i höstas valde han sin röd-rosa blommiga ärvda klänning att ha över fin-tröjan och jeansen som jag satt på. När jag hämtade efter fotograferingen så nämnde dagmamman att fotografen hade trott att Otto var en flicka. Jag tyckte det var lite konstigt (och mossigt) eftersom han ändå har kort hår och faktiskt hade jeans under klänningen. Men, men alla kan väl ta fel.

Så kom bilderna och jag såg gruppbilden och då förstod jag faktiskt varför fotografen tog fel. För det hade tydligen hänt en liten olycka innan fotograferingen. Och Otto hade själv fått välja extrabyxor. Han hade naturligtvis matchat sin klänning med ett par gråa tights med rosa blommor! Sötnosen. Han var mer flickigt klädd än flickorna faktiskt. Och naturligtvis jättefin.

Imorgon Pilates

Imorgon är det dags igen. Privatlektion i stan. Höjden av lyx men också otroligt jobbigt. Framförallt effektivt. Jag fick tips om Linda av min fantastiska kiropraktor i våras. Gick sammanlagt sex gånger, har sedan dess kört hemövningar under våren och sommaren och jag har aldrig haft så stark core-muskulatur som nu. Vilket iofs inte säger så mycket eftersom jag startade från noll! Hur som haver jag tänkte be henne om nya övningar och förutom att fortsätta att stärka upp bål och rygg skulle jag vilja ha träning för benen, för att skydda mina knän ytterligare.

lördag, november 28, 2009

Min dag

Sovit 5 timmar.

Arbetat i ett kontrollerat men högt tempo i 8 timmar. Hann både ta en macka, dricka, gå på toa och äta lunch! Vårdvalet är inte bra för oss, det blir för hög belastning året om.

Blivit inbjuden till en sammankomst som jag ortoligt gärna skulle vilja vara med på men det går naturligtvis inte. Som vanligt just nu känns det som.

Cyklat i 2,5 timmar

Lyssnat på 2 dokumentärer under cyklingen. Lyssnade på fallet Dagmar Hagelin och påbörjade IB-affären. Jag börjar snart bli allmänbildad!

Gosat en massa med en väldigt go och glad 2-åring.

Sovit 1 timme på spikmattan. Bästa sättet att varva ner.

Nattat 2 barn, läst och sjungit.

Slappat med datorn i knät framför Robinson och nu Eragon. Skön känsla i kropp och knopp.

torsdag, november 26, 2009

Snö

Ebbas nyaste alster:

Snö
Hösten är en härlig tid
med färgglada blad,
som lyser
och gör en glad.

Men i slutet av hösten i november
börjar det bli kallt.
Vädret blir trist och grått
och det regnar överallt.

Då längtar man till vintern
och till snö
men när december kommer
blir det bara slask och tö.

Aldrig kommer det någon snö till jul
aldig att det kommer snö,
så vi får ha kul.

Så därför om du vill ha snö,
tänk på vår miljö.

onsdag, november 25, 2009

tisdag, november 24, 2009

Ekologisk hudvård

Jag har gått över till att försöka använda enbart ekologiska hudvårdsprodukter. Det började egentligen när jag botaniserade i vår lokala eko-butik som tyvärr tvingades stänga då den uppenbarligen inte gick runt. Fin tanke att man skulle kunna handla allt man behöver från tandkräm till pasta och kött och grönsaker, allt ekologiskt och allt i samma butik. Jag började med att prova schampo och balsam främst för att jag sedan många år tillbaka har problem med hårbotten. Den blir lätt irriterad och nästan alla frisörer jag träffat pratar om stress och torr luft. Fast på senare tid har jag börjat reflektera över all den moja jag stoppat i håret. Ett schampo som frisören rekommenderade som det absolut bästa för irriterad hårbotten gjorde eksem och kli mycket värre. Korthårig har jag varit i 20 år och ett tag färgade jag och tonade håret frekvent. Det slutade jag dock med när min dåvarande frisör fick astma och tog på sig en "gasmask" när hon skulle färga hår på kunder. Helt galet att ha sådana produkter i håret. Även om färgen sitter i håret och på så sätt inte påverkar hela tiden, så kunde jag i alla fall känna att min hårbotten fullkomligt stramade och sved när jag färgade håret. Det är faktiskt 8 år sedan jag färgade eller tonade håret sist. Råttfärgat få vara ok.

Hursomhelst så började jag fundera över hudprodukter och började även höra talas om parabener. Och när jag började läsa på innehållsförteckningarna så förstod jag inte ett smack. Det var stearater, parabener, alcohol och diverse andra outtalbara benämningar i varenda burk. I fanns det dessutom deodoranter aluminiumklorid. Även om huden är ett skyddande organ så slinker nog ett och annat igenom. Och om det finns så mycket skit som jag har svårt att påverka att jag får i mig så kan jag ju i alla fall påverka vad jag själv kletar in mig med.

Dessutom har jag svår att tro på undergörande krämer i stort. Jag menar, stamceller från äpple som ska påverka våra egna stamceller det låter för mig som fullständigt mumbo-jumbo. Det som gjorde att jag från början var lite skeptisk till ekologiska produkter var att jag tänkte att de var så mycket dyrare än det jag då köpte. Så var det faktiskt inte. Det finns hela spannet från billigt till dyrt.

Hur som haver, de här produkterna använder jag idag och är väldigt nöjd med. Det bästa är att man lätt beställer dem på nätet och hämtar på posten. Enkelt och smidigt. En sak ska jag dock tillägga. Jag har hittills inte hittat någon ekologisk deodorant som fungerar. Stefan retar mig och säger att jag är en extremt svettande person och det kan så vara! Vid de tillfällen jag måste vara absolut luktfri så har jag köpt en parabenfri roll-on från apoteket.

Ekologiskt hårgelé! Suveränt tycker jag. Lika bra som vilken gelé som helst. Kanske inte om man ska ha riktigt spret men det känns i alla fall inte så aktuellt för mig för tillfället.

Faktiskt en av de allra bästa ansiktskrämerna jag använt. Nu ska väl tilläggas att jag har rätt modesta krav och aldrig har varit någon stor fanatiker av olika ansiktsprodukter. Men den är suverän. Har även en natt-dito men den är lite för trög i konsistensen anser jag så när jag använder den så lägger jag till en liten dutt med olja för att få bättre konsistens. Jag har väldigt torr hud på vinterhalvåret och det är främst då jag använder nattkräm. Det gör inte saken sämre att krämen är rättvisemärkt. Testa!

Schampo och balsam ur den här serien dock använder jag Teatree för känslig hårbotten. Inget kli i hårbotten, lite lite lödder jämfört med vanligt schampo. Samma sak med balsamet. Drygt, räcker länge.

lördag, november 21, 2009

Fredagsjogg innan jobb

Var jättenyfiken på att springa på nytt ställe i fredags innan jobbet. Velade lite om jag skulle hinna springa 10 km eftersom jag springer snigel-sakta för att hålla pulsen på ca 137. Jättefin runda men oj så mycket backar. Jag fick ge upp att hålla pulsen på det tänkta om jag skulle springa överhuvud taget. Fick gå i alla backar och ändå lyckades jag inte hålla pulsen i schack. Irriterande! Jag vill ju springa, inte gå.

Efter mer än halva rundan mitt ut i skogen får jag för mig att jag sprungit fel. Följde visserligen de gröna markeringarna men plötsligt dök det upp en skylt som sa att jag var på väg till en annan träningsanläggning. Då tror jag pulsen rusade. Man vill ju inte springa vilse i skogen när jobbet väntar och tiden börjar bli åt det knappa hållet. Det var också en anledning att jag fick låta pulsen snitta högre. Jag började helt enkelt få tidsbrist. 10 km är inte så långt men mitt ut i skogen när man inte känner igen sig, inte har några direkta hållpunkter så är det lätt att bli stressad när klockan tickar iväg. Hur som helst, med hjärtat i halsgropen vände jag och sprang tillbaka en bit och insåg rätt snabbt att det var dubbelmarkerat och att jag inte sprungit fel. Skönt!

Nästa pulshöjare var när jag kom fram till bilen och för ett ögonblick trodde att jag lyckats tappa bilnyckeln ute i skogen. Då fick jag faktiskt ännu mer panik. Tänk om jag inte stängt fickan ordentligt och den hoppat ur! Men efter lite om och men hittade jag den djupt ner i jackfickan. Duschade och bytte om lite lättare i hjärtat. Bastu hann jag inte med. Inte heller utomhusdopp i sjön vilket mitt sällskap i omklädningsrummet ägnade sig åt. Det hade ju annars varit galet skönt att avsluta träningsrundan med. Kanske.

onsdag, november 18, 2009

Vi håller den fången


Den här goda getosten osten fick vi av goda vänner i helgen. Smaken är det inget fel på men den vill liksom bli kompis och luktbeblanda sig med de andra varorna i kylen. Leverpastej med ostsmak känns lite... fel.

Hurra för mig

Som har betat av en hel massa saker på min aldrig sinande att-göra-lista. Men idag har jag tagit itu med saker jag legat på i flera månader. Varför gör jag aldrig dem när de dyker upp, på en gång? Det känns ju så bra!

Dessutom tittade solen fram på mig när jag lufsade runt i skogen imorse. Blek och försiktig men dock - SOLEN! Hade nästan glömt bort hur den ser ut.

tisdag, november 17, 2009

Ibland undrar jag

Jag är inne i ett bra stim för tillfället. Jag har mer energi än på länge trots vädret och jag har haft det bra på jobbet de sista två veckorna. Hemma flyter det också bra med smärre undantag förstås. Men det irriterar mig. Jag sitter på några grejjer jag hemskt gärna skulle vilja göra. Och spånar på minst 5 olika projekt. Jag vill dra igång något av dem NU! Helst igår. Och så gör jag vad jag kan för att luska. Och inser att jag är för tidigt ute eller för sent. Det stör mig. det känns som jag har varit fel i tiden alldeles för länge. Ska jag behöva vänta minst ett halvår till? Eller mer?

Å andra sidan vet jag att jag alltid är för överentusiastisk och lätt manisk när jag kommer på något. Ville och Otto är fortfarande små. Jag har precis vaknat upp ur den värsta koman av bebisliv, för lite sömn och låga järndepåer. Jag kan behöva ett halvår till minst på halvfart. Idéerna kan behöva mogna fram så pass mycket att jag verkligen genomför dem fullt ut och inte bara halvvägs. Men förnuft och känsla är inte riktigt samma sak.

måndag, november 16, 2009

Ebbas engelska-uppsats

Once upon a time there was an evil dragon. The dragon lived in the mountain beside the village. The people in the village were very afraid of the dragon, because he used to eat them. They were very hungry too, because food-store lied on the other side of the mountain.

One day a brave prince came around. He was so brave so he went up the mountain to kill the dragon. When the prince reached the highest mountainpeak he saw a cave. He went in to the cave and the dragon ate him.

The people in the village moved closer to the food-store. And the dragon lived happily ever after.

lördag, november 14, 2009

Grått och ruskigt men

Sol i hjärta och sol i sinne. Det har vait en bra jobbvecka. Roligt på många sätt. Dels ha jag haft lite utmaning i själva arbetet som var kämpigt under tiden men som blev bra. Men också för att jag har haft möjlighet att diskutera och reflektera med kollegorna. Det är nog det roligaste jag vet. Det gjorde inte saken sämre att få veta att jag har bra statistik på det jag gjort hittills under året. Jag tycker det är bra att vi mäts på våra resultat, det som går att mäta. Det är bra kvalitetssäkring. Sedan kan det ju vara så att man har en period med tråkigheter, det ingår i jobbet. Men man ska inte ligga back under ett helt år.

Det är också skönt att ha några år i ryggen och i yrket. Att inte numera bara ha teorier i bagaget utan också en del erfarenhet. Här är ett klipp på min stora idol i yrket för den som orkar lyssna:

fredag, november 06, 2009

Bra eller dåligt?

Många på jobbet inklusive jag själv har velat fram och tillbaka huruvida man ska vaccinera sig eller inte. Till slut tippade vågskålen för min del över till fördel för vaccinering.

Så idag på jobbet fick jag höra av en kollega att de hade resonerat fram och tillbaka och sagt: Ja men till och med M (jag) har ju vaccinerat sig! Så då tog hon sprutan. Sa till mig: Det ar så skönt att höra att till och med du tagit den! Alternativa jag, hela veckan lång. Vilken sorts role-model har jag blivit då?! De har så konstiga föreställningar om mig på jobbet. De tror att jag är vegetarian också, by the way.

Eftersom jag är så helylle passade jag på att informera kollegorna om att Foppa-tofflor utsöndrar ftalater (stavning) som klassas som reproduktionstoxiska (hämmar fertiliteten) om jag förstått saken rätt. Ftalater verkar dessutom finnas i de flesta hud- hår- och sminkprodukter.

torsdag, november 05, 2009

Hyllning till biblioteket

Kan någon fatta va bra det är! Istället för att köpa böcker som det är tveksamt om man kommer att läsa om eller behöver knatar man bara in på biblioteket. Vårat ligger mitt i centrum så det är lätt att slinka in om man har handlat. Igår letade jag efter två specifika böcker. Ingen av dem fanns på hyllan så jag gick och frågade. Nej, de hade inte böckerna men de skulle genast köpa/alternativt beställa hem dem! Men är det inte fantastiskt?! Tidigare har jag beställt hem deckare på isländska för att hålla språket vid liv någorlunda. Vilken service.

Vad hände?

Idag är jag hemma med barnen. Men jag kunde lika gärna vara solokvist. DE HAR LEKT I 2 TIMMAR UTAN BRÅK HELT SJÄLVA!!! Den förlösande kommentaren kom från Ville. Han körde sin bil nära Ottos legobygge och sa: Hej kompis! Varpå Otto genast bjöd in honom i leken och sa: Hej kompis, vad heter du? Varpå Ville körde det enda sociala tricket han lärt sig: HEJ KOMPIS! (x100 ungefär) Men det funkade i alla fall och båda var jättenöjda. Själv har jag hunnit städa köket, sätta på en tvätt, dricka kaffe och pricka av det mesta på min att-göra-lista. Jag har till och med hunnit gå igenom räkningar! Helt otroligt. Ute snöar det....

onsdag, november 04, 2009

Huvudvärk och träningsvärk

Jag skyller på influensavaccinet. Varför var jag så dum att jag tog sprutan i höger arm när det är min stela sida? Jag tänkte ju bara att eftersom jag är vänsterhänt är det smart att vaccinera på höger. Huvudvärk och stel i hela högra sidan av kroppen, ont i armen och axeln. Botemedlet ikväll heter Ipren, Pilates och sedan spikmattan.

Idag har jag träffat Naprapat angående mitt knä som inte vill riktigt. det visade sig som jag misstänkt att jag har för svaga benmuskler som gör att knäna tippar inåt vid hård belastning och då speciellt höger knä. Dessutom är jag stel i höfterna. Så nu ska jag få träningsprogram som ska utföras dagligen vilket ska resultera i att jag kan springa som jag vill till våren! Tjohej. Jag har inte springförbud men jag måste hålla mig till distanser runt 5 km och ta det lugnt vilket ändå har varit min tanke. Underbart.

Jag har ett hemligt mål uppsatt, vi får väl se hur det går med det. Obs, det är absolut inte marathon eller dylikt om ni trodde det, jag vill inte springa på asfalt och inte så långt för den delen heller.

Efter naprapaten passade jag på att träna på en stor gym-kedja i stan. Det kändes som att komma hem! Åh vad jag skulle vilja att det passade att träna där för jämnan. Men men eftersom kedjan inte har några planer på att etablera sig i vår lilla ytterförort så får det vara. Och dessutom duger det lokala utbudet. Får lova att duga. Jag tränade ett pass med funktionell styrketräning och upptäckte att jag verkligen är punktvis stark. Triceps och axlar och rygg, hela baksidan satt som en smäck. Men herregud benen! Det var verkligen sant det naprapaten sa! Var är styrkan?! Insida ben verkar jag inte ha över huvud taget. Plankan är och verkar alltid förbli min hatövning. Men det är trevligt att känna att det är redan är träningsvärk på gång i benen.

måndag, november 02, 2009

Lågpulsträning och lite blandat

Idag ska jag jobba. Åh vad det tar emot! Fast lite lättare går det efter en ordentlig frukost och kaffe. Jag skämmer bort mig själv med att ta bilen till jobbet idag. Jag är trött! Gårdagen var en enda lång väntan på att höstlovsbarnen och man skulle komma hem. Eftersom Ville var halvkrasslig så blev det en innedag. Vi läste bok, gjorde pärlhalsband, ritade. De byggde koja, busade och byggde med lego. Till slut hade vi vansinnigt tråkigt bara.

Inatt har Stefan sovit med Ville och han kommer att vara helt slut idag. Jag trodde aldrig jag skulle somna för det var inte tyst hos dem. Vaknat och väckt oss har han gjort flera gånger inatt.

Jag har hittat en ny grej som jag tror på. Inga märkvärdigheter men jag har ju haft känningar i ffa höger knä efter att jag har sprungit, i ca 1 månad nu. Så i helgen har jag surfat runt och kollat in en massa tips och jag ska testa att under vintermånaderna enbart köra lågpulslöpning. Dvs alla pass ska ligga på runt 70-75% av maxpuls, för min del då mellan 135-140. Istället springer man längre sträckor. Tanken är att bygga upp den aeroba kapaciteten och inte jobba anaerobt. Den här uppbyggnadsträningen kör man i tills tiderna inte förbättras inom pulsintervallet, då är man mogen att lägga in snabbare pass och intervallträning. Allt för att inte skada sig och samtidigt bygga upp en bra kondition. Ungefär var fjärde vecka kör man ett kontrollsträcka för att se att tiderna på den successivt förbättras.

Jag testade igår och fick hålla en löjligt låg fart. I uppförsbackarna var det bara att snällt sakta ner efter första halvan och gå. Benen ville gärna springa på och det var en märklig känsla efteråt av att inte ha tagit ut sig fullständigt. Men skönt också, det kommer inte att vara så svårt att motivera sig att gå ut och springa ens i dåligt väder. Idag har jag inte ont alls. Det här ska bli spännande.

söndag, november 01, 2009

Nästa sjukling

Nu är det Villes tur att bli sjuk. Precis 4-5 dagar efter Otto. Tänk om det kunde vara svininfluensan så att den var avklarad. Men det får man ju aldrig reda på ändå. Förmodligen är det inte det eftersom vare sig Stefan eller jag blivit det minsta sjuka. Jag har lite kli i halsen men inget mer.

Hög feber hade lillkillen i alla fall inatt och nu runt 38. Ingen aptit. Idag har han druckit ett glas mjölk, tagit två tuggor macka till frukost samt 1 sked gröt. Lite vatten. I bit korv till lunch. nu dricker han lite mjölk igen, det är tydligen det bästa. Jo, jag glömde en halv bit choklad slank ner också. Om han ratar choklad då är han verkligen sjuk! Jag som var så säker på att det inte skulle bli någon mer VAB:ning för min del i och med att mina arbetspass är så utspridda. Så nu får det bli slagsmål om saken ikväll. Jag vill inte VAB:a, jag vill jobba.