tisdag, september 05, 2006

Den amningsvänliga mamman är nöjd med sin dotter


Igår tog jag och Ebba en kvällspromenad, jättemysigt. Vi pratade lite om allt möjligt som det brukar bli när man är ute och promenerar. Jag funderade lite högt på att hennes kompis (som varit hos oss under eftermiddagen) hade så tätt till sin storasyster (13 månader) och sa högt att får man barn så tätt kan man inte amma (för om man gör det blir man ju inte gravid så snabbt igen). Stackars Ebba fattade förstås inte vad jag menade och frågade lite om det. Så sa hon: Men mamma om bebisen inte ammar, vad äter den då? YEEEES! Säger den amningsvänliga mamman! Det där med flaskmatning har hon helt missat det lilla livet. Förhoppningsvis har hon sett mig amma småkillarna tillräckligt för att tro på sin egen kapacitet att amma, den dagen det blir aktuellt.

Det kan i och för sig också bero på att hon aldrig lekt med dockor om hon har kunnat slippa. Det finns ett kort som jag egentligen borde scanna in och lägga ut, när hon sitter och ammar sin nalle när Julius var bebis. Hennes tolkning av moderskapet och amning då var; säckig hållning, vintermössa på huvudet och vantar, glasartad blick rakt in i väggen och så en nalle vid bröstet... Hmmmm.

Små nallar och figurer har hon lekt med men helst aldrig människofigurer. Mitt gamla dockskåp har stått oanvänt tills vi plockade in det i Julius rum (han lekte med det i alla fall 3 gånger, och passade på att ha sönder lite möbler också...) sedan åkte det in i klädkammaren igen. För jag kan inte med att slänga det. Kanske Otto kommer att tycka att det är kul?!

Vi har också en Barbiedocka här hemma (som åkt ända från Las Vegas hit till Sverige, på min inrådan (så dumt!)). Hennes hår har är tovigt, hon har aldrig blivit kammad och hennes rosa balklänning är intakt. Jag försökte ge bort henne vid senaste leksaksrensningen men då sa Julius nej. Han skulle nog leka med henne någon gång trodde han. Det har hittills inte inträffat men hon ligger i alla fall i hans leksakslåda i väntan på bättre tider.

Det finns väl inga direkta slutsatser att dra av detta. Jag har absolut inte medvetet försökt få Ebba genusmedveten och att rata dockor. Eftersom jag själv var en flick-flicka ut i fingerspetsarna har jag nog tvärtom försökt pådyvla henne detta, fast det har ju uppenbarligen inte gått. Det är hennes eget val, envis som hon är. Jag brukar skoja ibland (Men mammma.... stön... du är INTE rolig) och fråga om hon inte önskar sig en prinsessklänning eller ett par rosa lackskor till födelsedagen.

Det hon och kompisen ägnade eftermiddagen åt stället var att rita en Monsterbok med massa olika monster nu på eftermiddagen, fickstudsare, mumier, spöken och en massa andra påhittade läskigheter. De skulle fortsätta med monsterboken i skolan idag så jag får återkomma senare med bild på en fickstudsare eller en Bellis. Så länge lägger jag ut Julius och Ebbas gemensamma teckning: Musicerande apor i djungeln. Djungeln har Julius åstadkommit samt idén till motivet, aporna har Ebba gjort!

Inga kommentarer: