onsdag, maj 23, 2007

Vallentuna, godis och jämställdhet

Julius går hos en dagmamma. Igår var det tårtkalas, idag prins och prinsessfest. Prins och prinsessfesten går till så att dagmammorna klär ut sig till elaka häxor, rövar bort prinsessorna och så får prinsarna sedan komma och rädda dem.

Jag är EMOT detta. Varför blir inte prinsarna bortrövade? Jag frågade Julius om han ville vara prinsessa men det ville han naturligtvis inte. Han såg ändå fram emot den här festen. Så kom vi dit idag och då smög häxorna omkring och gav barnen godis. Då blev jag ännu tjurigare. En av dagmammorna gav de små 1,5-åringarna som satt i vagn smågodis! Julius tycker ju inte om godis så han blev erbjuden vindruvor istället. Varför i hela friden namn kunde inte alla barnen fått frukt? Sockerdebatten och feta-barn-debatten har pågått i några år nu men verkar inte ha nått Vallentuna än.

Varför blir allting roligare med godis, bakat och tårtor? Ebba har klassens timme varje fredag. Det är alltid någon i klassen som bjuder på fika. Jag kanske skulle tycka att det var okej om det var hembakat. Det kan vara roligt att lära sig baka och sedan bjuda, jag kan förstå det. Men de flesta gångerna ha klasskompisarna med sig kokosbollar från Lidl, kanelsnurror från Ica osv. Vad är det för vits med det?

Julius går på simskola. För att få föräldrarna att lägga ut så mycket pengar som möjligt är terminerna inte bara höst och vårtermin, utan 4 st. Vid varje avslutning är det märkestagning, diplom och inte minst: FIKA! Återigen VARFÖR? Räcker inte märken, diplom och att ha en lekstund i vattnet? Jag fattar faktiskt inte, men barnen äter glatt och dricker saft. Det kanske går ut på att lära barnen att konsumera. Vuxna kan inte ha roligt utan alkohol och barn kan inte ha kul utan fika!

En konsekvens av tårtkalaset i tisdags när barnen inte fått något mellis men massor av tårta var att de var helt höga på socker. Kaos med andra ord.

Och för att återknyta till pojk- och flicktemat så skulle Ebba i vintras skriva uppsats på ämnet; Vad är det för skillnad på pojkar och flickor? Det tog en hel kväll med gråt och tandagnisslan för att Ebba inte tycte att det var någon skillnad och inte visste vad hon skulle skriva. För henne var frågan oväsentlig, även om jag misstänker att hon kommer att upptäcka skillnader vad det lider...

1 kommentar:

Olle sa...

Jag kommer ihåg den där kvällen när Ebba skulle skriva om skillnaden mellan pojkar och flickor. Kanske var inte frågan oväsentlig för henne, kanske tyckte hon snarare illa om frågan för den tvingade henne att tänka i banor som inte passade henne. Och inte dig och mig heller!

Mat och firande är oupplösligt förenade och det är faktiskt inte ett modernt påhitt. Vad som är modernt är däremot att vi kan hitta på så förbaskat mycket att fira. Det leder till ständigt festande och titta dig omkring hur barnen ser ut. Kanske inte så illa i Sverige ännu men ändå på god väg mot amerikanska nivåer.