torsdag, oktober 09, 2008

Dagens

Jag ska bjuda er på dagens händelser i klockform:

06.15 Klockan ringer. Eftersom Stefan är i Danmark måste jag upp tidigt idag. GÄSP! Ville har varit halvstökig inatt och trots goda intentioner kom jag inte i säng förrän lite efter 22 igår kväll. Hade svårt att slita mig från "Den engelske patienten" som gick på TV4 +. Det straffade sig och jag mår illa när jag står och rör i gröten och plockar ur diskmaskinen.

06.30 Går och duschar. Ville har vaknat när jag inte ligger kvar i sängen och gör mig sällskap.

06.45 Väcker Ebba och Julius. Ebba är snabbt på benen, Julius är alldeles väck. Påminner honom om att idag ska han ha med sig kompisen O hem. Då blir det lite mer liv i honom.

06.50 Ebba kommer ner i köket och börjar äta frukost.

06.55 Otto vaknar. Vill ha sin mamma. Får vänta lite, eftersom Julius inte kommit ner (ropar!) Ville har bajsat i blöjan. Behöver bytas på.

07.00 Mysstund i soffan med Otto, morgontutte. Ville är glad och leker. Julius äter frukost i köket.

07.20 Ebba och Julius är på gång till skolan nu. Vårtmedel till J:s vårta och tandborstning. Kolla att de har med sig allt som behövs.

07.30 E + J går till skolbussen och kaffet är färdigt samt min morgongröt. Nu är Ville också hungrig, matar honom. Otto har ätit en del av sin gröt men är inte vidare matglad efter öroninflammationen.

08.00 Börjar fixa i ordning för att komma iväg med småtomtarna. Otto är på förhållandevis bra humör. Fast han säger: Hopplöst! Va, säger jag? Vem är hopplös? Du, mamma! Nytt ord. Har jag lärt honom det? Förmodligen (skäms lite).

08.50 Bytta böjor, tandborstning, påklädning, ombyten med, medicin tagen. Nu åker vi.

09.20 Hemma igen, nattar Ville. Kaffepaus, sätter mig vid datorn. Hinner göra lite blandat. Funderar på var en del räkningar är... Hmmm. Betalar en fleecetröja som jag köpt på Tradera till Julius för hela 54 kr! Går ut och river i trädgården, höststädar lite.

10.50 Ville vaknar, han är som en klocka sover 1,5 timme. Han får lite att äta och så röjer vi, tvättar, plockar in tvättad tvätt, pratar en stund i telefon med vännen U.

13.00 Äter en snabb lunch innan det är dags att gå och hämta Otto. Det är trist väder och jag funderar på om jag ska ta bilen istället. Men det regnar inte, är mest grått och Ville är grinig och behöver sova, så jag tar på Ipoden och lyssnar på ett gammalt sommarprat. Har hört många bra men favvosarna hittills är David Batra, Amelia Adamo och Lars Winnerbäck. Idag lyssnar jag på Pernilla August men tycker hon är rätt tråkig.

13.30 Kommer iväg, Ville somnar nästan på en gång.

14.00 Framme hos dagmamman. Otto har inte sovit men verkar rätt okej ändå. Vi kommer iväg relativt snabbt men då har Ville vaknat, det blev bara en halvtimme sömn för hans del. Det kommer kanske att bli grinigt i eftermiddag med två halvtrötta killar.

14.45 Hemma igen. Både Ebba och Julius har kompisar med sig hem. Otto vill vara ute och kolla på grävskoporna utanför men jag vågar inte lämna honom själv och det blir bråk och protester. Ordnar mellis till alla barnen. Otto vill hänga med de stora men får inte. Ledsen igen. Vi äter äpple i soffan och läser böcker. Ville sysselsätter sig själv, fifflar omkring, bläddrar i böcker han med. Jag hänger en tvätt.

16.30 Otto börjar bli väl så trött. Jag förbereder middagen och han diskar.

17.00 Bollibompa. Kompisarna börjar droppa av.

18.00 Vi äter. Det är populär middag ikväll - falukorvsring och potatismos eller pasta (valfria rester sedan tidigare). Jag har blandat i det sista från landet, persila och mangold, vilket inte gillas. Lyckas inte få Julius att äta syrade grönsaker den här gången heller :-) Småprat om dagen, dagens bästa och sämsta. Ebbas sämsta var gympan (hinderbana) och bästa var eftermiddagen med kompisen. Julius sämsta var att det var dåligt väder på utedagen på IP och det bästa var dataspel med kompisen O.

18.30 Påbörjar nattning av Otto. Tutte, läsa bok och prata lite om dagen. Ville är med till en början men sedan får Julius passa honom så han inte försöker ta sig ner för trappan. Otto blir ledsen när jag ska gå: Jag är så ensam mamma! Så jag ligger en liten stund hos honom. Jag vet alltid när han är nöjd med nattningen för då har han druckit lite vatten, ger mig en kram och säger med glad röst: Gonatt, ses imorron, möppe (möppe = lämna dörren öppen) :-)

18.45 Ebba har i läxa i hemkunskap att diska 3 gånger innan v. 43 och det utnyttjar jag. Hon får göra detta, Julius får torka av bordet och plocka undan leksaker. Det gör han under stora protester, gnäll och klagan. Sedan ringer han E och bestämmer lek på söndag.

19.15 Nattar Julius. Ville assisterar vid tandborstningen, vi leker att jag är tandläkare och Ville är min hjälpreda. Hjälpredan har en träklubba som han använder när patienten (Julius) är olydig eller har ont. Mycket poulär lek! Sedan nattar jag Ville först, han är nästan svimfärdig av trötthet och somnar på 5 minuter. Läser Nalle Puh (originalet av Milne) för Julius och vi pratar lite om dataspel, skolan och kompisar.

20.00 Pustar ut i soffan. Ebba läser Kamratposten och jag surfar och halvtittar lite på TV:n

21.00 Nu skickar jag Ebba i säng. Ska fylla i blanketter från F-kassan (har glömt lösen till min e-leg, typiskt) sedan ska jag faktiskt sova jag med. Eller läsa några sidor först kanske. Ville har inte vaknat någon gång än, så då blir det nog en okej natt.

Det var min dag. Det jag inte hunnit är att fundera på Ebbas spökrunda på födelsedagen, gräva ner vårlökar (scilla och snödroppar), ordna permanent förvaring till dahliaknölarna och boka ny tandläkartid till Otto. Men jag kommer ju att ha ofantligt mycket tid till det imorgon istället.

3 kommentarer:

Olle sa...

Fascinerande. Det som först och främst slår mig är hur sönderbruten din tid är. Allting görs i små korta etapper och du måste kasta dig från uppgift till uppgift och från ett barn till ett annat. I synnerhet de minsta. Och då har du ändå inte skrivit om allt du har gjort - till exempel att skriva ner allt detta. Kanske jag skulle göra en liknande dagtabell någon dag. Helt klart har jag ordentligt sammanhängande arbetspass i den men kanske det är mer lösa trådar än jag först kommer att tänka på?

Olle

LS sa...

Ah, vilket liv det ar att vara hemma med barn. Precis, sonderbruten tid. Det liknar faktiskt mitt jobb, dar jag blir avbruten av studenter hela tiden om jag inte stanger dorren till mitt kontor, vilket jag sallan gor. Men ar man hemma med barn finns det ingen dorr man kan stanga, man maste finnas dar for dom. Det dar med hemlaxa och disk var bra - sant finns inte har i USA. Fast A diskar efter middagen 5 dagar i veckan, och L dukar bordet 6 dagar i veckan, och de hjalper till med en massa annat. Det blir battre nar barnen blir aldre - och annorlunda. Mindre gos, jag saknar det och den dar kanslan nar de tyr sig till en. Tonaringar gor inte sant. :)

RosaMilton sa...

Ja, det är sönderryckt, man kan inte göra något 100% någon längre stund. Men så är det iofs på mitt arbete också. Man måste klara av att göra lite här och lite där och avsluta senare och inte glömma bort det man var tvungen att lämna oavslutat. Vilket är konstigt att jag bemästrar med tanke på vilket guldfiskminne jag kan ha här hemma.

Ja visst är det fantastiskt vilken bra läxa! Och det visade sig att hon verkligen behövde lära sig också. Det var inte alls självklart hur man gjorde, vilket jag trodde!